המוסד לביטוח לאומי מעניק מגוון הטבות למי שיש להם ליקויים ברגליים (בהתאם לרשימת ליקויים מוגדרת).
ההטבות הנ"ל כוללות, בין היתר, קצבה חודשית.
על מנת לבדוק זכאות להטבות הנ"ל, יש להגיש "בקשה לבדיקה רפואית לקביעת מוגבלות בניידות" [טופס בל 8220] וזאת ללשכת הבריאות המחוזית הקרובה למקום המגורים. בהתאם המוגבל/ת בניידות יזומנו לוועדה רפואית שתקבע אחוזי מוגבלות בניידות ובהתאם על בסיס קביעת הוועדה הרפואית, המוסד יבדוק זכאות לקבלת הטבות.
אציין כי בעבר, לפני שינוי נהלי המוסד בחוזר מחודש 11/2022, ככל שהועדה קבעה אחוזי מוגבלות מזכים, הרי שעל מנת לקבל בפועל את ההטבות בניידות, היה על המוגבל/ת בניידות להגיש למוסד לביטוח לאומי, טופס תביעה נוסף: "תביעה להטבות על פי הסכם הניידות" (טופס בל 8200).
כיום, לאחר שינוי נהלי המוסד בחוזר הנ"ל, המוסד מקבל את פרוטוקול הוועדה הרפואית ורואה בו (ככל שנקבעו אחוזי מוגבלות מזכים) כתביעה להטבות בניידות.
אציין כי בשינוי הנחיות זה המוסד לביטוח לאומי פעל למנוע מצבים מצערים, במסגרתם מוגבלים בניידות פספסו את המועד להגשת התביעה להטבות בניידות למרות שנקבעו להם אחוזי מוגבלות מזכים.
אציין כי חרף שינוי נהלים זה של המוסד לביטוח לאומי, ככל שנקבעו אחוזי מוגבלות מזכים ע"י הוועדה הרפואית, המלצתי הינה להגיש בהקדם האפשרי וללא כל דיחוי תביעה להטבות בניידות כמובן עם כל המסמכים הרלבנטיים.
אבקש לבהיר, גיל הפרישה הקבוע בחוק מהווה "קו פרשת המים" לבחינת זכאות וקבלת הטבות כנ"ל, כאשר אין להגיש בקשה ראשונה לבדיקה רפואית לאחר הגעה לגיל פרישה וכן אין להגיש תביעה ראשונה להטבות בניידות לאחר הגעה לגיל פרישה (גם אם לפני הגעה לגיל הפרישה וועדה רפואית קבעה אחוזים מזכים).
בעניין זה אחדד כי אם הוגשה הבקשה לבדיקה רפואית סמוך לפני הגעה לגיל הפרישה הקבוע בחוק ובמהלך ההליך המוגבל/ת בניידות הגיעו לגיל פרישה, הרי שניתן להגיש את התביעה לגמלת ניידות לכל המאוחר תוך חודשיים מיום שנתקבלה החלטת הוועדה הרפואית [סע' 23(2) להסכם הניידות].